17 Kasım 2009 Salı

Osmanlı Beyliği (1299-1326)



Gündüz Alp'in Ahlat'ta vefatından sonra oymağın başına geçen oğlu Ertuğrul Gazi, oymağı Erzincan'a oradan da Karacadağ mıntıkasına getirir. Selçuklu Sultanı Alâaddin oymağa Söğüt ve Domaniç'i tahsis edince oraya yerleşirler. 1288 yılında Ertuğrul Gazi vefat edince oymağın başına oğlu Osman Bey geçer. Oymak o anda Karacadağ, Söğüt, Domaniç ve çevresinde 4800 kilometrekarelik mütevazı bir toprak parçasına sahiptir.

Diğer Anadolu beyleri birbirleriyle uğraşırken Osman Bey, Bizans'la mücadele ederek. Bu sayede, 1288'de Selçuklu sultanının gönderdiği hakimiyet alâmetlerini alan Osman Gazi, böylece kendi nüfuzunu artırdı.

Çevresine aldığı Samsa Çavuş, Konuralp, Akçakoca, Aykut Alp, Abdurrahman Gazi gibi aşiret beyleriyle birlikte fetih hareketini başlatan Osman Gazi kısa sürede İnönü, Eskişehir, Karacahisar, Yarhisar, İnegöl ve Bilecik'i zaptetti.

Bilecik'in fethi esnasında, Selçukluların Moğollar karşısında ağır bir yenilgiye uğramaları ve Sultan III. Alaaddin Keykubad'ın tahtını bırakıp kaçması nedeni oluşan otorite boşluğu ortamında, Osman Gazi; 27 Ocak 1300 tarihinde Bilecik’i Başkent yaparak bağımsızlığını ilan etti.

Bölgenin ve Bizans'ın içinde bulunduğu durumdan istifade eden Osman Bey'in kuvvetleri, Bursa önüne kadar akınlarda bulunarak. Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve ve Leblebici kalelerini fethetti.

1320 yılında Osman Gazi, askerî harekâtın başına oğlu Orhan Gazi'yi getirerek kendisi ölümüne kadar beyliğin teşkilatlanması ile uğraştı.

Osman Bey 1326 yılında vefat ettiğinde vefat ettiği sırada, Bursa Osmanlıların eline geçmişti. Bursa'nın zaptından sonra, beylik merkezi buraya nakledildi.

Kaynak- Türkiye İstiklâl ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi-Tarih Portalı