5 Şubat 2025 Çarşamba

MUHTAR FİKRİ GÜCÜM (1876-1930)

 

Muhtar Fikri Bey, 1876 yılında Muş’ta doğdu, babasının görevi nedeniyleöğrenimini Muş ve Diyarbakır’da tamamlamış ve II. Abdülhamit’in baskıcı rejimine karşı aleyhtarlığı, 1899’da önce Payas’a ardından Adana’ya sürgün edilmesine neden olmuştur.

Adana Sanayi Mektebi’nde öğretmenlik ve müdür muavinliği görevlerinde ve Meşrutiyet’in ilanıyla sürgün kararı kaldırılmış olmakla birlikte, Adana’da sürdürerek İtidâl gazetesini yayımlamaya başlamış, gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmiştir.

Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından kısa bir süre sonra Adana’nın da işgal edilmesi üzerine, Müdafaa-i Hukuk ve Kuva -yı Milliye teşkilatına katılmıştır. 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’ye Mersin milletvekili olarak seçilmiş, 9 Mayıs 1920’de Meclis çalışmalarına katılmıştır. Güney Cephesinde sürdürülen mücadelede duyulan ihtiyaç üzerine, Muhtar Fikri Bey, Meclis tarafından izinli sayılarak, Milli Müfrezelere destek vermek üzere bölgeye dönmüştür.

20 Ekim 1921 tarihinde Ankara Antlaşması’yla Fransızların bölgeden çekilmesinden sonra, Meclis çalışmalarına katılabilmiştir. Milletvekilliği görevi sona erince Adana’ya yerleşmiş, 23 Temmuz 1930’da vefat eden Muhtar Fikri bey. 21 Nisan 1925 tarih ve 141 sayılı karar gereğince, Pozantı Cephesinde gösterdiği kahramanlıklar itibariyle kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyasıyla onurlandırılmıştır.