2 Eylül 2009 Çarşamba

Tataristan Özerk Cumhuriyeti


Başşehri Kazan olan Tataristan’ın nüfûsu 3.642.000 olup, yüzölçümü 68.000 km2 dir.

Rusya Federasyonuna bağlı özerk Türk devletidir. Volga Nehri havzasının orta kesiminde. Volga ve Kama nehirlerinin birleştiği noktada yer alır.

Sovyet Sosyalist Cumhûriyetler Birliğinin dağılmasından sonra, 1992 de Tataristan’da tam siyâsî bağımsızlığını îlân etti ancak Rusya Parlamentosu buna ret cevâbı verdi. Bu bağımsızlık halen Ülkemiz dahil hiçbir devlet tarafından tanınmamıştır.

Rusların büyük propagandalarına ve din düşmanlığına rağmen, Tatarlar İslâmiyeti en iyi şekilde koruyan ve ilâhiyat eğitiminde en ileri olan bir cumhûriyettir.

Tataristan tarım ve sanâyi ülkesidir. Ülkenin en büyük tabii zenginliği petrol ve doğal gazdır. Ülkede tarım faaliyetleri eski Sovyetler Birliğinin diğer bölümlerinde olduğu gibi devlet çiftliği (Sovhoz) ve kollektif çiftlik (Kolhoz) ler tarafından yürütülür. Başlıca tarım ürünleri çavdar, buğday, mısır, bunak, keten, şekerpancarıdır. Ayrıca sebzecilik ve meyvecilikle, hayvancılık ve buna bağlı olarak mandıracılık gelişmiştir.

Tataristanda ulaşımda nehirlerden faydalanılır. Irmak limanlarıyla Moskova ve Volga havzasının diğer şehirlere düzenli yolcu taşımacılığı yapılır. Demiryolu ulaşımı fazla gelişmemiştir. Ülkenin kuzeybatı ve güneydoğu ucundan Moskova ve Urallara uzanan iki ana hat geçer. Birçok merkeze karayolu bağlantısı vardır.

Kaynak-TTK