10 Haziran 2009 Çarşamba

Şehit Yüzbaşı Temel Kuğuoğlu

Tarihler 16 Eylül 1993 yılını gösterirken PKK terör örgütüne mensup bir grup terörist, hain emellerini gerçekleştirmek için harekete geçerler. Amaçları Tunceli ili Ovacık ilçesi Yeşilyazı nahiyesinde bulunan Jandarma karakolunu ele geçirerek üzerlerinde taşıdıkları PKK bayraklarını ve çocuk katili Abdullah Öcalan’ın resmini karakola asmaktır. Bu eyleme bağımsızlık ve hakimiyetimizin bir sembolü olan Türk Bayrağını geçicide olsa indirerek o yörede devlet otoritesini zafiyete uğratacaklarını düşünmektedirler. Yıllardan beri yörede beklediği desteği bulamayan terörist örgüt, bu yolla yöre halkına gözdağı, yandaşlarına ise cesaret vermek istemektedir.

Yeşilyazı nahiyesine gasp ettikleri bir traktörün römorkunda jandarma karakoluna kadar gelen grup burada başta karakol olmak üzere, okul ve resmi dairelere ateş açarlar. İstenen yardım talebi doğrultusunda Ovacık Jandarma karakolundan kuvvet yola çıkar ve ilçeye dört kilometre kala yolda barikatlarla karşılaşır. Yoğun ateş altında barikatı aşıp karşıya geçmek isteyen Bölük Komutanı Yüzbaşı Temel Kuğuoğlu 80 kadar teröristin ateşi altında ilerlerken çapraz ateş altında mevzilenerek karşı ateş açar roket atışı ile askeri birliğine zayiat veren iki teröristi el bombası ile imha eder. Kendi kalçasına almış olduğu yaradan sızan kan botunu doldursa da aldırış etmez ve yaralı askerleri araçla emniyetli alana gönderir. Yanına çağırdığı keskin nişancıya ateş etmesini emreder ve iki teröristi daha imha eder. Kaçan teröristleri takip den dönen askerleri kendisini bulduklarında çoktan şehitlik mertebesine ulaşmıştır.

Şehit Yüzbaşı Temel Kuğuoğlu 1955 yılında Görele’de doğmuş İlkokulu Görele’de ortaöğrenimini ise İstanbul’da tamamlamıştır.1975 yılında Kara Harp Okuluna girmiş 1979 yılında J.Asteğmen olarak mezun olmuştur. Son olarak Tunceli Ovacık İlçe Jandarma Komutanı iken 16.09.1993 tarihinde şehit düşmüştür.