21 Mart 2010 Pazar

GÖRDES'Lİ MAKBULE

Akıncılar müfrezesinde Halil Efe'nin eşi Makbule Hanım yirmi yaşlarında, cesur bir kadındı. 1921'de Halil Efe ile Demirci'de evlenmiş ve iki ay sonra kocası ile birlikte yurdu kurtarmak için dağa çıkmış, sekiz ay dağlarda kar, yağmur ve çamurda beraber gezmiş ve düşmanla muharebe edip, Milli İstiklal Savaşı'nın muvaffakiyetle sonuçlanacağına kanaat getirerek yılmaz bir azim ve sebatla yöre erkeklerine örnek olmuş ve onları kamçılamıştır.

Kendisi siyah pantolon, ceket ve uzun bir manto giyinir, ayağında çizme, başında siyah başlık ve elinde bir Japon filintası taşırdı. Bir saldırıda düşmandan ele geçirdiği doru atı üzerinde daima müfrezenin artçısı olurdu. Pek çevik ata biner ve iner, tehlike zamanında herkesten evvel silahını kullanırdı. Birkaç çatışmaya girdiği gibi bir iki defa da düşmanın pususuna düşmüş ve hiçbir zaman metanetini kaybetmemiş, hatta telaş gösterenlere cesaret örneği olmuştur.

Akhisar- Sındırgı hattının sonunda yer alan Kocayayla'da yapılan bir çatışmada 16 Mart 1922 günü başından aldığı bir kurşunla şehit olmuş, aynı yerde kanlı elbisesi ve çizmesi ile toprağa verilmiştir.

Kurtuluş Savaşında Kadın Kahramanlar “Harp Tarihi Yayınlarından alıntı”