13 Ocak 2012 Cuma

KIBRIS MÜCADELESİNİN KAHRAMANLARINDAN, SON MÜCAHİT, TÜRK KIBRISIN İLK VE KURUCU CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ’I KAYBETTİK. RUHU ŞAD OLSUN!


RAUF DENKTAŞ (1924-2012)

Rauf  Denktaş, 29 Ocak 1924'te, Rum tarafında kalan Baf'ta doğdu. İlkokulu İstanbul ve Kıbrıs'ta okudu. 1944'te İngiltere'ye giderek hukuk eğitimi gördü. 1947'te Ada'ya döndü, avukatlığa başladı.

1948'de zamanın Kıbrıs Valisi Lord Winster tarafından oluşturulan Anayasa Konseyi'nde üye olarak çalıştı. 1949'da savcı oldu, 1958'e dek bu görevi sürdürdü. Toplumsal sorunlara daha çok zaman ayırabilmek için görevinden istifa etti. Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu'nun başkanlığına seçildi.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios ve Yunanlı gerilla harbi uzmanı Albay Grivas, 1952'de EOKA adlı bir teşkilat kurdular.

Denktaş, EOKA karşısında Türk toplumunu siyasi, iktisadi, sosyal alanlarda örgütledi ve arkadaşları ile 'Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu.

1959'a kadar İngiliz egemenliğinde kalan Kıbrıs, bu tarihte imzalanan Zürih ve Londra anlaşmalarıyla 'Kıbrıs Cumhuriyeti' oldu. Denktaş'ın, Zürih Anlaşması'na Kıbrıs Türklerinin hak ve statüsünü belirleyen maddelerin girmesinde, Türkiye'nin garantisinin Kıbrıs Türk Alayı ile perçinlenmesinde etkin rolü oldu. Bu iki anlaşmaya göre Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rum, Cumhurbaşkanı yardımcısı Türk, bakanların da 7'si Rum, 3'ü Türk olacaktı. Ama plan yürümedi.

Denktaş, 1960'da 'Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'' ile 'İcra Komitesi Başkanlığı''na seçildi. 1960-63 yılları arasında TMT adına NACAK gazetelerini çıkardı.

Kıbrıs'ta dinamiti patlatan kıvılcım, 4 Aralık 1963'te Lefkoşe'deki EOKA eylemcisi Markos Dragos'un heykeline konulan bomba oldu. EOKA bombayı Türklerin koyduğunu ileri sürdü. Ardından iki Türk öldürüldü. Ve artık ok yaydan çıkmıştı... 24-25 Aralık'ta Ada'daki Türk alayı doktorlarından Binbaşı Nihat İlhan'ın evi basıldı. Eşi Mürvet ve üç oğlu, saklandıkları banyo küvetinde alçakça katledildi. Ertesi gün Türk jetleri, Kıbrıs semalarındaydı.

Denktaş, 1964 Ocak ayında Londra'da düzenlenen ''Beşli Konferans’a” katıldı ve Kıbrıs Türklerinin davasını savundu. 1964'te, Türk toplumu adına Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seslendi. Bu tarihten sonra, Makarios yönetimi onu 'istenmeyen adam'' ilan etti, Ada'ya döndüğü takdirde tutuklanması kararını çıkardı.

Bir süre Türkiye'de kaldıktan sonra, 1964'te gizlice Erenköy'e çıktı. Erenköy savaşına katıldı. 1967'de yeniden gizlice adaya girerken Rumlar tarafından yakalandı, tutuklandı. Girişimler sonucu Türkiye'ye iade edildi. 1968'de Ada'ya dönerek 'Cemaat Meclisi Başkanı'' ve 'Türk Yönetimi Başkan Yardımcısı'' olarak göreve başladı. Haziran 1968'den itibaren Türk toplumu adına Rumlarla ikili görüşmeleri aralıklı olarak altı yıl sürdürdü.

16 Şubat 1973'te Kıbrıs Türk Toplumu tarafından yeniden başkan seçildi. 'Kıbrıs Cumhurbaşkan Muavini' ve 'Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı' olarak göreve başladı. 5 Temmuz 1974'te hükümet darbesi yapıldı. Albay Sampson'un başında olduğu darbenin ardından Türklere karşı büyük bir etnik harekata girişildi. Rauf Denktaş, Bayrak Radyosu aracılığı ile Türkiye'den yardım istedi. Ecevit, 20 Temmuz 1974'te 'Barış Harekatı'nın başladığını duyurdu. Denktaş, 1974 Türk Barış Harekatı sonunda, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilan edilmesinden sonra 'Devlet ve Meclis Başkanı' görevlerini üstlendi.

 1975'te Klerides’le yaptığı anlaşma ile 11 yıl Rum zulmünde yaşayan 65 Bin Türk'ün Kuzey'e ve Kuzey'deki Rumların da Güney'e nakillerini sağladı.

 1976'da yapılan ilk genel seçimlerde 'Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığı'na seçildi. Ulusal Birlik Partisi'ni kurdu, ama anayasa gereği genel başkanlıktan istifa etti. 1981'de ikinci kez 'Devlet Başkanlığı''na seçildi.

15 Kasım 1983'te 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ve yeni cumhuriyetin 'Kurucu Meclisi'ni kurdu. BM Güvenlik Konseyi'nde tüm siyasi baskı ve saldırılara göğüs gererek halkının haklarını savundu.

Büyük insan bugün 13 Ocak 2010 günü LEFKOŞA - Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybetti. Türk Dünyasının başı sağ olsun.
Kaynak-http://www.westtrakien.com