9 Ağustos 2012 Perşembe

‎9 Ağustos 1915 - Birinci Anafartalar Zaferi


Müttefikler hem Seddülbahir hem de Arıburnu’nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı’nı, geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçerler. Bu arada General Hamilton, Türk Ordusu’nun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için, Büyük ve Küçük Kemikli Burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkıp, Anafartalar’da üçüncü bir cephe açmaya karar verir. Hedef, Conkbayırı ve Koçaçimentepeyi ele geçirerek buradan ilerleyip, Çanakkale Boğazı’na inebilmektir.

İngilizler, 8 Ağustos 1915 sabahı Conkbayırı'na şiddetli topçu ateşiyle taarruz başlatarak tepeyi ellerine geçirdiler. Durumun kritikleşmesi üzerine gece saat 21.45'de 5.Ordu Komutanı Mareşal Liman von Sanders, Mustafa Kemal’i Anafartalar Grubu Komutanlığı'na getirerek kendisine 9 Ağustos günü fecirle taarruza geçme emrini verdi. Mustafa Kemal, saat 01.30'da Anafartalar Grubu Komutanl
ığı Karargâhı'nın bulunduğu Çamlıtekke'ye gelerek, Anafartalar Grubu'nun emir ve komutasını üzerine aldı.

Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı ,12. tümenle 9. İngiliz Kolordusuna. 7.Tümenle de Anzak Kolordusu ile işbirliği yapmasına engel olmak amacıyla, damakçılık Bayırı yönünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur. İngiliz Birlikleri, beklemedikleri bu karşı Türk taarruzu ile şaşkına dönmüş, ağır kayıplar verirler. Grup Komutanı Mustafa Kemal, 8. Tümeni 10 Ağustos sabahı karanlıkta, süngü kullanarak hücuma geçirir.

İngilizlere çok ağır kayıplar verdirilerek tutunularak savunma yapılabilecek arazinin genişletilmesi üzerine, ulaşılan bu ileri çizgide savunmaya geçilerek, savaş, siper ve mevzi savaşına dönüşür.