20 Aralık 2012 Perşembe
Mehmet Akif ERSOY (1873-1936)
Mehmet Akif ERSOY; 20 Aralık 1873'de İstanbul'da Fatih'in Sarıgüzel mahallesinde doğdu. Fatih'te Emir Buharî mahalle mektebini, Fatih Merkez Rüştiyesi'ni bitirdi. Mekteb-i Mülkiye'nin idadi (lise) bölümünde okurken şiire başladı. Mülkiye Baytar Mektebi'ni (Veteriner Okulu) bitirdi. Rumeli, Anadolu ve Arabistan'da veterinerlik, Halkalı Ziraat Okulu ve Çiftçilik Makinist Mektebi'nde öğretmenlik yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde edebiyat dersleri verdi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne ve istihbarat örgütü Teşkilât-ı Mahsusa'ya girdi. Bu örgütlerde çeşitli görevler aldı.
Kurtuluş Savaşı'nı desteklemek üzere Anadolu'ya geçti, Burdur millet vekili olarak TBMM'de görev aldı. Milli Eğitim Bakanı'nın isteği üzerine İstiklâl Marşı'nın sözlerini yazdı. Kışları Mısır'da yazları Türkiye’de yaşamaya başlayan Akif daha sonra sürekli olarak Mısır'da yaşamaya karar verdi. Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği yaptı. Siroz hastalığına yakalandı ve hastalığı ilerleyince Türkiye'ye döndü. 27 Aralık 1936'da İstanbul'da öldü.
İlk şiirlerini Resimli Gazete'de yayımladı. On yıl boyunca hiç şiir yayımlamadı. II. Meşrutiyet sonrası Eşref Edip'in çıkardığı Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad dergilerinde yazı ve şiirler yazmaya başladı. Dilin sadeleşmesini savundu aruz vezniyle ve konuşma diliyle, iç musikisi olan şiirler yazdı.
Yapıtları:
Safahat 1911
Süleymaniye Kürsüsünde 1911
Hakkın Sesleri 1912
Fatih Kürsüsünde 1913
Hatıralar 1917
Asım 1919
Gölgeler 1933