13 Mart 2015 Cuma

SEKELİSTAN



Sekelistan, Romanya sınırları içerisinde, Transilvanya ve  Karpat Dağları'nın doğusunda  yer alır.  Baş şehri Yaş’tır ve Macarca lehçelerinden biri olan Sekelce konuşulur. Yüz ölçümü 13.500 km2 olup, nüfusu 700.000 kişidir. Sekeller kendilerinin; Atilla'nın 453 yılında  ölümü ve devamında gelen Hun İmparatorluğu'nun çöküşü sonrasında Karpat Havzası'na yerleşen 3 bin Hun savaşçısının torunları olduklarına inanırlar.

Eski Göktürk Alfabesine  çok benzerliği olan bir  alfabe kullanan Sekellerin  milli renkleri mavidir ve üzerinde altın sarısı bir güneşle gümüş rengi bir hilal olan bayrakları gök mavisidir. Sekellerin 6 boyu ve her boyun 4 kolu vardı. Birçoğunun adı Türkçedir. Ayrıca, Sekeller Macar Ağızları konuşmalarına karşın, dillerinde Türkçede olduğu gibi daha katı bir ünlü uyumu mevcuttur.

1918 yılında  Avusturya–Macaristan İmparatorluğu çökmesi üzerine Sekelistan Romanya’nın kontrolüne geçti ve 1940 yılına kadar Romanya’nın işgali altında kaldı.   30 Ağustos 1940 tarihinde, İkinci Viyana Anlaşması gereğince Macaristan’a bağlandı. Macaristana bağlı bir toprak parçası iken 1944 yılında Kızılordu tarafından işgal edildi ve Romanya’ya bağlandı. 1952 yılında  Romenler Sovyet baskısı altında kadar Sekel bölgesine özerklik tanıdılar.