19 Mayıs 2010 Çarşamba

KUTLU GÜN 19 MAYIS KUTLU OLSUN

Günler vardır uluslar için unutulmazdır, arka arkaya çok önemli olayları tetiklemiş asla kaybolmayan izler bırakmışlardır. Türk Milletinin tarihinde böyle günler çok fazladır. 19 Mayıs 1919 bu günlerden en önemlisidir.

1914 yılında başlayarak dört yıl süren Birinci Dünya Savaşı Avrupa'nın belli başlı ülkeleri arasında cereyan etmiştir. Biz o dönem Alman hayranı birkaç çılgın yöneticinin, Alman oyunlarına kanması sonucu kendimizi bu savaşın içerisinde bulduk. Almanların amacı bizimle düşmanlarının bir bölümünü oyalayarak ordularına harekât serbestliği sağlamaktı.

Türk Ordusu hemen, hemen sürüldüğü bütün cephelerde zaferler kazanırken müttefiklerimizin yenilmesi sonu, savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık ve sonucunda Mondros Mütarekesini imzaladık. Buna göre de; Fransızlar Adana ve Hatay'a; İngilizler Urfa, Mardin ve Merzifon'a; İtalyanlar Antalya'ya yerleştiler. 15 Mayıs 1919 günü Yunanlılar İzmir’e girdi. Böylece yurdumuz paylaşıldı. Ordularımız dağıtıldı, İstanbul Boğazı düşman gemileri ile doldu.

İşte 19 Mayıs 1919 böyle karanlık bir tabloda, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın ve Ulusal şahlanışımızın tetiklendiği gündür.

Kutlu olsun 19 Mayıs, kutlu olsun ulusal şahlanış, kutlu olsun kurtuluş.