6 Ekim 2012 Cumartesi

6 Ekim 1923 İSTANBUL’UN KURTULUŞU

Birinci Dünya Savaşı'nda müttefikleri yenilgiyi kabul edip savaştan çekilince, Osmanlı Devleti’ de yenilmiş sayıldı. İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdiler. 9 Ocak 1916 günü Çanakkale’de arkasına bakmadan kaçanlar iki yıl sonra bozguna uğradıkları topraklara muzaffer edası ile dönmüştüler.

9 Eylül’de Yunanlıların İzmir'de denize dökülmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki Türk Süvari Ordusu hızla Çanakkale'ye doğru ilerlemeye başladı. Çanakkale'de bulunan İngiliz ordusu General Harrington'un emriyle savunma pozisyonu aldı.

Anadolu’da Milli Türk Kuvvetlerinin zaferlerini ilgi ve ibretle takip eden ve Çanakkale yenilgilerini unutmayan  İngilizler, müttefikleri de Türklerle savaşmaya istekli olmayınca, tek başlarına her hangi bir maceraya atılmaya cesaret edemeyerek;  TBMM hükümetiyle anlaşma yolları aramaya başladı. İstanbul ve  Çanakkale boğazlarının denetimini düşmana bırakmak istemeyen Ankara hükûmeti mukaddes toprakların kayıtsız şartsız boşaltılmasını talep etti.

İmzalanan Lozan Barış Antlaşması gereğince de düşman askerleri ; 4 Ekim 1923 günü düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı'nı selamlayarak İstanbul’dan ayrıldılar. 5 Ekim 1923'te şehrin  Anadolu yakasına gelen Türk Ordusu, 6 Ekim 1923 günü coşkun bir bayram havası içinde, sevinç gözyaşları arasında ve çiçek yağmuru altında İstanbul'a girdi. Böylece 5 yıl kan ağlayan güzel İstanbul kurtulmuş oldu.

 Kaynak-Atatürk Araştırma Merkezi