28 Mayıs 2013 Salı

Artvinli Ali Rıza Paşa (1854-1921)


1854 yılında Artvin’in Vezirköy (Vazriya) Köyünde dünyaya geldi. Erzurum Askerî Lisesinden sonra İstanbul’da Harp Okulundan Topçu Üsteğmeni olarak mezun oldu. Topçu subayı iken Almanya’da 4 yıl ihtisas eğitimi gördü. Yurda döndükten sonra Harp Okulunda Topçu Öğretmeni olarak görev yaptı. 1896 yılında başlayan Türk-Yunan savaşına katıldı. Bu savaş esnasında Demiko Kale fatihi olarak nâm saldı.

Harbiye ve Bahriye nazırlıkları görevinde bulundu . Balkan Savaşı’nda Çatalca komutanlığı göreviyle başkent İstanbul’un ön savunmasına katıldı. Mondros Ateşkesi dolayısıyla Damat Ferit Paşa’ya, “Top da vardı, tüfek de. Niçin harp etmediniz de mütareke yaptınız?” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Ali Rıza Paşa, 22 Temmuz 1920’de Yıldız Sarayı’nda toplanan Saltanat Şûrâ’sında Sevr anlaşması için yapılan görüşmelerde red oyu kullanarak Padişah Vahdettin’e karşı çıkan tek kişi oldu. Bu itibarla kahraman vatansever siyaset adamı şanıyla tarihe adını yazdırdı.

Ali Rıza Paşa 1910 yılında Fransa’da Picardie Manevralarına genç Mustafa Kemal ile katılmış, gösteri esnasında yanarak düşen, Fransızların yeni buluşu uçağa binmek isteyen Mustafa Kemal’i engelleyerek hayatını kurtarmıştı. 

1921 yılında vefat eden Paşa’nın vefât haberi üzerine Mustafa Kemal Paşa, Paşanın oğlu Fazıl Rıza Beye şu telgrafı çekmiştir: “Vatanımız, babanızın umduğu gibi kurtulur da hepimiz halâs buluruz. Taziyetler, gözlerinizden öperim.” Mustafa Kemal.