2 Eylül 2014 Salı

Topçu Binbaşı Mustafa Ertuğrul (1892-1961)


Mustafa Ertuğrul; Dünya’da ilk uçak gemisi batıran subaydır. 1892 yılında Girit'in Hanya kentinde doğmuş ve 1912 yılında Harp Okulunu topçu subayı olarak bitirmiştir. Çanakkale Savaş'ında 27'nci Alay'da savaşan Mustafa Ertuğrul Osmanlı ve Alman Demir Haç madalyalarıyla ödüllendirilmiştir.

Dünya Savaş'ının en sıcak günlerinde o dönem İtalya'ya bağlı olan Meis Adası İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin denetimindeydi. Doğu Akdeniz’de stratejik önemi olan Meis Adasının ve limanının kontrolü ve topraklarımıza yapılan tacizin önlenmesi için, Mustafa Ertuğrul 4 adet 7,7'lik Alman yapımı Erhard dağ topu olan küçük bir batarya ile Aydın'dan Kaş'a intikal ettirildi. Mustafa Ertuğrul bataryası ile Meis adasını ve limanını taciz etmeyi amaçladı. Kaş kıyılarına sakladığı bataryası ile önce İngiliz uçak gemisi HMS Ben My Chree’yi sonra Fransız savaş gemisi ParisII yi batırdı, daha sonra tuzakladığı portakal teknesi ile Mustafa Ertuğrul, Fransız savaş gemisi Alexandra’yı Akdeniz’in derinliklerine gömdü.

Mustafa Ertuğrul Kurtuluş Savaş'ında da önemli yararlıklar gösterdi. Aydın cephesinde, Demirci Efe ile birlikte milis güçlerinin milli orduya kazandırılmasını örgütledi. Kurtuluştan sonra yerleştiği Antalya da 1961 yılında vefat etti.