2 Eylül 2015 Çarşamba

SAKARYA SAVAŞI'NDAN DÖNÜŞ


Sakarya Meydan Savaşı Türk Ordularının zaferi ile sona ermiş, Gazi Ankara'ya dönmektedir. Yirmi gün büyük bir endişe ve karamsarlık içinde yaşayan Ankaralılar, muzaffer Başkomutan için bir karşılama töreni düzenlerler.

Ankara garından başlayarak şehre doğru yolun iki yakasında sıra ile dizilen hükümet ve meclis üyeleri, memurlar, öğrenciler, esnaf ve halk, Gazi geçtikçe alkış tutup arkasına katılarak büyük bir alay halinde ilerlemektedir.

Meclis binasının önüne gelindiğinde Gazi alayın başında bulunanların yukarıya doğru yol almakta olduğunu fark eder! Meğer bu tören şöyle düzenlenmişti: Toplu olarak Hacı Bayram Veli'nin türbesine gidilecek, onun maneviyatının yardımıyla(!) kazanılan bu büyük zafer için dua edilecek, sonra Meclis'e dönülerek nutuklar okunacaktır.

Gazi:''Öyle şey olmaz, yurt toprağını karış karış kanını akıtarak ve canını vererek savunan Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam! '' deyip doğruca Meclis binasına sapar.

Atatürk yıllar sonra bu olayı şöyle tasvir eder: ''Kimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gözüyle bakmış olabilir.Ama ben yurdun savunmasında, güvenilecek gücün evliyaların, yatırların ''maneviyatı'' olmayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum!”