19 Nisan 2011 Salı

KARABIYIK MUSTAFA


Osmanlı başkentinden, saraydan gelen emir sonucu direniş önlendiği için İzmir’i kolayca işgal eden Yunan kuvvetleri Türk topraklarında rahatlıkla ilerlemeye başlarlar. İzmir ve Aydın’ı alarak Ödemiş’e doğru hızla ilerlerler.

Orduları terhis edilmiş, savunma imkânları elinden alınmış toprakları ve onun halkını kolayca ele geçirmek üzere saldıran Yunan kuvvetleri, Anadoluyu sonuna kadar böyle katedeceğini düşünürken,  karşılarında yiğit Ege halkını bulur.

Günlerden bir gün, Ödemiş’in Adagide bucağının Hacı İlyas köyünde soylu bir başkaldırının ilk kıvılcımları başlamak üzeredir. Hazinedaroğlu Karabıyık Mustafa, ilerleyen Yunan kuvvetlerine karşı yanına aldığı on beş köy delikanlısıyla birlikte düşmana ilk kurşunu sıkar. Hazinedaroğlu Karabıyık Mustafa vatan savunması için harekete geçmeyi bekleyen diğerlerine bir kıvılcım olmuştur. Düşmanı görünce gerisin geriye kaçmak yerine tüm köy halkı, delikanlıları, ihtiyarları ve kadınlarıyla düşmana karşı dururlar. 

Kısacık çarpışmada hepsi şehit olurlar ama Avrupalı soysuzların desteklediği  kahpe Yunanada Anadoluyu işgalin hiçde kolay olmayacağını anlatmış olurlar 

Karabıyık Mustafa’nın Yunan’a ilk kurşunu sıktığı Hacı İlyas köyünün bugün adı “İlk Kurşun”dur.

Kaynak- Milli Mücadelede Siviller