2 Ocak 2010 Cumartesi

Kazım Karabekir (1882-1948)


Asker,  Milli Mücadele kahramanlarından ve siyaset adamı. 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk  öğrenimini  değişik yerlerde tamamladı. Ortaokul ve liseyi Fatih Askeri Rüştiyesinde ve Kuleli Askeri Lisesinde okudu. Karabekir, Harp Okulunda Mustafa Kemal ile tanıştı.1902 de Harp Okulunu, 1905 te Harp Akademisini bitirdi. Balkan ve I. Dünya Savaşları'nda görev aldı. Çanakkale’de önemli görevler alarak başarılı oldu. Doğu Cephesi Komutanlığı sırasında Kars, Ardahan, Artvin'in işgalden kurtarılmasını sağladı. 1909 da İstanbul’da patlak veren 31 Mart Olayını bastırmak üzere buraya gönderilen Hareket Ordusunda Mustafa Kemal ile birlikte Kazım Karabekir’de vardı.

I. Dünya Savaşı başlarında yarbaylığa yükselen Karabekir, savaş yılları boyunca İran sınırında, Halep’te, Doğu Cephesinde, Çanakkale’de bulundu. 1917de atandığı Diyarbakır’daki 2. Kolordu Komutanlığından sonra, Erzincan yakınındaki Kafkas Kolordusunun başına getirildi ve bu görevi sırasında Ermenileri püskürterek Erzincan ve Erzurum’u geri aldı. Sarıkamış’taki kolordu ile işbirliği yaparak Kars ve Gümrü kalelerinin alınmasında üstün başarı gösterdi. Bunun sonucu olarak da generalliğe yükseltildi.  1918 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.
15. Kolordu Komutanı iken Mustafa Kemal Paşayı ve Milli Mücadele'yi destekledi. Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere Anadolu’ya geçerek Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk'e, İstanbul’dan gelen tutuklama emrine rağmen "Ben ve kolordum emrinizdedir Paşa'm!" diyerek, ona moral verdi ve kolordusu ile birlikte onu destekledi.

Kurtuluş savaşında önemli başarılar kazanan Kazım Karabekir Paşa Atatürk tarafından takdir edilmiş ve büyük önem kazanmıştır. Mustafa Kemal Paşa "Kazım Karabekir Paşa ve adamları kurtuluş savaşında canları pahasına savaşarak galip geldiler. Bu galibiyet sade onların değil bütün Türk milletinin galibiyetidir" demiştir.

Karabekir’in hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri, Doğudaki görevine gidişiyle başlar. Asıl başlangıç tarihiyse, Mustafa Kemal’in Samsuna çıktıktan sonra kendisiyle temasa geçmesidir. O günden başlayarak Karabekir’in sınıf arkadaşı Mustafa Kemal ile tam bir iş birliği yapacak ve bu beraberlik Kurtuluş Savaşının sonuna kadar sürecektir.

Kazım Karabekir Doğuda Milli Mücadeleyi sürdürürken Edirne milletvekili olarak birinci Büyük Millet Meclisi üyeleri arasına girdi ve böylelikle siyasi hayata atıldı. 1920 yılında, rütbesi Korgeneralliğe yükseltildi.  1923 seçimlerinde de İstanbul’dan milletvekili seçildi. Aynı zamanda merkezi Ankara’da olan 1. Ordu Komutanlığı görevini aldı. Daha sonraları Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele, Cafer Tayyar Eğilmez Paşalarla birleşerek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurdu (1924) ve bu partinin Genel Başkanlığını üzerine aldı.

Kazım Karabekir  26 Ocak 1948 yılında 66 yaşında iken geçirdiği bir kalp krizi sonucu, Ankara'da vefat etti.

Kaynak: (Toktamış Ateşin "Devrim Tarihi" adlı kitabı)

Kazım Karabekir Paşa tarafından yazılan ;

TÜRK YILMAZ MARŞI

Cihan-Harbi yangınından, bağrı-yanık Vatan’a
Türk’ü boğmak maksadıyla, girdi düşman askeri,
Kan ve yangın başlamıştır; ırz ve namus kalmıyor;
Tehlikeye düştü vatan, yas içinde her yeri.
Kahraman halk! Kalk, silahlan! Ahd ü peymân Tanrı’ya
Vur! Ve haykır! Türklük ölmez, Türk de yılmaz, ileri!

Çelik gibi kollu, tunçtan ayaklı
Türk hiç yılar mı, Türk hiç yılar mı?
Türk yılmaz, Türk yılmaz!
Cihân yıkılsa, Türk yılmaz!

Göksü imanlı, temiz vicdanlı
Türk hiç yılar mı, Türk hiç yılar mı?
Türk yılmaz, Türk yılmaz!
Cihân yıkılsa, Türk yılmaz!

Düşmana salsa, tek bile kalsa
Türk hiç yılar mı, Türk hiç yılar mı?
Türk yılmaz, Türk yılmaz!
Cihân yıkılsa, Türk yılmaz!