26 Ocak 2011 Çarşamba

BİNBAŞI HÜSEYİN AVNİ BEY


Hüseyin Avni Bey,  bugün Giresun’un ilçesi olan Tirebolu’nun, Cintaşı mahallesinde 1876 yılında doğdu. Pangaltı Mekteb-i Harbiyesi’ni başarıyla bitirerek. Teğmen rütbesiyle mezun olunca Balkanlara tayin oldu, Bulgar çeteleri ile çarpışarak onları mağlup etti.

Hüseyin Avni Bey, Mayıs 1919’da Pazar, Eylül 1919’da da Rize Askerlik Şube Başkanlığı’na atandı. Bu sırada Samsun’dan Trabzon’a kadar Pontus devleti kurmayı amaçlayan Pontus çeteleri, Milli Mücadele’ye karşı büyük bir bela idi. Giresun yöresi ise bu ayaklanma karşısında Osman Ağa ve milisleri sayesinde Türk hakimiyet alanı  halindeydi. Ancak milisler (Kara zıpkalılar)  yeterince düzenli ve disiplinli değildi.

Hüseyin Avni Bey, 1 Ocak 1920’de Giresun Askerlik Şube Başkanlığı’na atanarak, bir sürede Giresun Kaymakamlığı görevini de vekaleten yürüttü. Bu esnada Giresun’da Osman Ağa, Müdafaa-i Hukukçular ve halk ile el ele vererek düzenli birlikler oluşturdu. Giresun Nizamiye Alayını  kurdu.

Osman Ağa’nın da katkısıyla yeni gönüllüler toplayarak   42. ve 47. gönüllü Alaylarını oluşturdu. 42. ve 47. Gönüllü Alaylar, Pontus hayali ve Milli Kuvvetlere karşı ayaklanmaların bastırılmasında pek çok görev yapmış devamında Türk Ulusu için kritik bir savaş olan Sakarya Savaşı’na katılmışlardır. Savaşın hassas bir safhasında 42. Alay Mangaltepe’nin geri alınmasında büyük yararlılık göstererek, Haymana üzerinden Ankara’ya sarkmayı planlayan Yunan Ordusu ile göğüs göğse savaşmıştır. Bu savaşta, askerlerinin de büyük bölümüyle Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan  da Gökgöz mevkiinde Şehit olmuştur.

Binbaşı Hüseyin Avni ALPARSLAN Mangaltepe Gökgöz mevkinde, şehit olmadan kısa bir süre önce Subaylarına   şu emri  vermiştir:

"İzinsiz ve emirsiz çekilen her asker idam edilecektir. Bu savaş böyle bir savaş olacak. Çünkü bu savaş fetih veya yağma savaşı değil, Vatan Savaşı. Hiç bir hatayı affetmeye hakkımız olmayan bir savaş. Komutanlarımız izin vermedikçe geri çekilmeyeceğiz, öleceğiz. Askere örnek olacağız.  Çocuklarımıza para pul mal mülk değil, Milleti için Şehit yada Gazi olmuş  namuslu bir askerin çocukları olmanın şerefini bırakacağız..."

“Alıntı – Kurtuluş Savaşı Kahramanları.”