26 Ocak 2011 Çarşamba

Milis Yarbay Gazi Topal Osman Ağa

Osman Ağa, Giresun'un Hacıhüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uğraşmakta idi. 1912 yılında balkan savaşı başladığına Osman Ağa ticaret işi ile uğraşmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine rağmen O gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaşlarda sağ dizinden yaralanarak Gazi ünvanını aldı. Giresuna döndükten sonra 1.Dünya Savaşına katılmış,Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engellemiş ve Tirebolunun işgalini önlemiştir.

Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuş, Uzun yıllar halka zulmeden  Ermeni ve Rum işgalci çetelerinin faaliyetlerini gönüllüler kurarak önlemiştir. 

Osman Ağa; İzmir’imizin  Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine,17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun'da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.

29 Mayıs 1919 tarihinde Havza da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk'ten aldığı emirler doğrultusunda çetelere karşı faaliyetlerini ve gönüllü toplama işini sürdürmüştür. Eylül 1920'de Giresun gençlerinden oluşan 'Giresun Gönüllüler  Taburu'nu kurmuştur.

Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920 'de Osman Ağa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluşmuş, Atatürk’ün korunması içi önce yanındaki on kişiyi, Daha sonrada Giresundan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş. Bu şekilde Atatürk’ün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuştur.

Giresun'da Gedikkaya isimli bir gazete çıkartarak, Millette milli şuurun  oluşmasını sağlamamıştır.  Hüseyin Avni Bey ile birlikte  12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulmasını sağlamıştır.

Mart 1921'deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.

Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen ortadan kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya Savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolu'lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiş, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlardır. Bu alayın tamamına yakını bu çarpışmada şehit düşmüştür. 

Osman Ağa, Atatürk’e sürekli muhalefet eden Trabzon milletvekili Ali Şükrü beyin ölümünden sorumlu tutulmuş, 2 Nisan 1923 tarihinde  çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken hayatını kaybetmiştir. Mezarı daha sonraları Atatürk’ünde bilgisi dahilinde Giresun Kalesine nakledilmiştir.

“Alıntı – Kurtuluş Savaşı Kahramanları.”