26 Ocak 2011 Çarşamba

GİRESUN GÖNÜLLÜ LAZ MÜFREZESİ


Mevlut Baysal anlatıyor:
“…Ankara’da kaldığım bir hafta içinde bir gün, dalgın ve düşünceli bir halde Taş Han’ın oralarda dolaşırken, bir kaynaşma oldu. Kulağıma, ‘Mustafa Kemal…Mustafa Kemal!..’ sesleri geldi. Bir de baktım, Anadolu Lokantası’na doğru kol kola iki zat ilerliyordu. Bunlardan gri kalpaklı, gümüşü avcı elbiseli sarışın olanı (O) idi.Ve etrafını, O’nu uzaktan takip eden bir hale gibi, siyah elbiseli bir insan dizisi kuşatmıştı.

Siyah başlıklar (kabalak) ve siyah kuşaklarda eller tetikte, Karadeniz çocukları (Giresun Uşakları olacak), büyük bir dikkat ve teyakkuzla (uyanıklıkla) adım adım ilerliyorlardı. Meşhur Osman Ağa’nın maiyetinden bir müfreze, O’nun etrafında muhafız kıtası vazifesi görüyordu. Bir arı uçsa vuracaklardı.
 
Tamamı, Milis Binbaşısı Osman Ağa tarafından gönüllü Giresun Uşakları’ndan oluşturulan ve “Giresun Gönüllü Maiyet Müfrezesi” adı verilen Muhafız Birliği’nin er sayısı M.Kemal Paşa’nın isteği doğrultusunda zamanla 200’ün üzerine çıkarılınca, adı “Riyaset-i Celile Muhafız Bölüğü” olarak değiştirilmiş, bilahare bu ad “Muhafız Taburu”na dönüştürülmüş, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte de “Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı”adını almıştır.

“Muhafız Birliği” için “Giresun Gönüllü Laz Müfrezesi” tabiri de kullanılmıştır. 

Mustafa Kemal Paşa, bu gözü pek uşaklardan 10’unun kendisine muhafız olarak bırakılmasını istedi.Böylece, 12 Kasım 1920 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın koruyuculuğunu, bir başka tabirle “fedailiğini” yapacak olan “Giresun gönüllü Maiyet Müfrezesi” kurulmuş oldu. 
Bu fedailerin adları şöyledir: 
1)Hacı Hüseyin Mahallesi’nden Gümüşresioğlu Mustafa Kaptan 
2)Hacı Hüseyin Mahallesi’nden Ahmet Canoğlu Kırlak Hüseyin 
3)Hacı Hüseyin Mahallesi’nden Tığlıoğlu Ömer 
4)Kapukahve Mahallesi’nden Soloğlu Hüseyin 
5)Kayadibi’nden Aşıkoğlu Galip 
6)Seldeğirmeni’nden Alişıhoğlu Mehmet 
7)Alınyoma köyünden Yılancıoğlu Hasan 
8)Akyoma köyünden Osmanoğlu Ali 
9)Akyoma köyünden Osmanoğlu Sarı Mustafa 
10)Keşap’tan Köseoğlu Hamit 

Kaynak- .”(Yakın Tarihimiz,c.4,sayı:41,sayfa:58-59,Vatan Gazetecilik ve Mat.T.A.Ş. İstanbul,6.12.1962)