13 Mart 2011 Pazar

ÇANAKKALE "MEHMET ÇAVUŞ ANITI"

4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. 

Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşamana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleride süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. 

Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder.

Mustafa Kemal bu olaydan “Arıburnu Muharebeleri Raporu” adlı eserinde de bahsetmektedir.Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; “Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyerek reddeder. 

Bu kahramanların anısına dikilen bu anıt ilk kez 1919 yılında bölgede toplanan taşların üst üste konulmasıyla inşa edilmiştir. daha sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün buraya bir anıt yapılmasını istemiş ve 1934 tarihinde bu anıt yapılmıştır. “Şehitler Abidesi” inşa edilinceye kadar bütün resmi törenler bu anıtın olduğu yerde düzenlenmiştir.