17 Mart 2011 Perşembe

ÇANAKKALE "SARGIYERİ ŞEHİTLİĞİ"

Alçıtepe Köyü’nün yaklaşık 1 km. batısında yer almaktadır. Burası Zığındere Vadisi’nin kuzey ucundadır. Savaş sırasında burada açık hava hastanesi kurulmuştur. Bu hastanede 2. Tümen Kurmay Başkanı Yüzbaşı Kemal Bey ile bu bölgede çarpışan Alaylar’dan yaralanan askerler yatmaktadır.

Bu hastane, zamanla, ortada hiçbir anlaşma olmadan kendiliğinden ortak kullanılan bir hastane şeklini almıştır. Bu hastanede Türk yaralıların yanı sıra İngiliz ve Fransız yaralılar da tedavi edilmeye başlanılmıştır. 

28 Haziran 1915 tarihinde bir İngiliz gemisinden açılan ateşlerde mermilerden birisi bu hastaneye isabet eder. Bu bombardıman sonucu hastanede yaralı yatanlar ile çalışan personel şehit olmuştur. Bu bombardımanda ayrıca İngiliz ve Fransız yaralılar da hayatını kaybetmiştir. Burada şehit olanların yattığı bir şehitliktir. 

Bu şehitlik ilk kez 1947 yılında inşa edilmiş, daha sonra 1995 yılında yeniden düzenlenmiş ve restore edilmiştir. şehitliğin yapımı esnasında çok sayıda kemik bulunmuştur. Yapılan araştırmalar sonucu bu şehitliğin olduğu yerin gerçek bir şehitlik olduğu tespit edilmiştir