14 Mart 2011 Pazartesi

ÇANAKKALE "MEHMETÇİĞE SAYGI ANITI"

Bu anıt, Kabatepe Tanıtım Merkezi’nden yaklaşık 2km. mesafede, Kabatepe-Conkbayırı yolu üzerinde yer almaktadır. Anıtın bulunduğu nokta Albayrak Sırtı’nın güney ucudur.

1915 Mayıs ayının başından itibaren bu bölgedeki savaşlar siper savaşlarına dönüşür, siperler arası mesafeler 7-8m.’ye kadar düşer. Siperlerde karşılıklı yoğun atışlar devam ederken, iki siper arasında yaralı yatan bir İngiliz subayı yardım ister, fakat hiç kimse yardım için ortaya çıkmaya cesaret edemez çünkü vızır, vızır  kurşun yağmaktadır. Bu esnada Türk siperlerinden bir Türk askeri siperden çıkarak, yaralı İngiliz subayını kucaklar ve Anzak siperleri önüne kadar götürerek bırakır ve kendi siperine geri döner.

Bu olay karşısında Anzaklar büyük şaşkınlığa uğradılar. Çünkü Avustralya ve Yeni Zelanda’dan getirilen askerler gemilerde, Türkler’in barbar olduğu, kesinlikle Türkler’e esir düşmemeleri gerektiği şeklinde sözlerle kandırılmışlardı, söylenenlerin yalan olduğu, Türkler’in nasıl kişiler olduğunu artık anlamışlardır. 

Bu İngiliz subay, Üsteğmen Casey’dir. Bu subay, daha sonraki yıllarda Avustralya Genel Valisi olmuştur. 

Bu anıt, Mehmetçiğin ne kadar çok insan sevgisiyle dolu olduğunu, barışsever bir insan olduğunu anlatan bir anıttır.