Refik Saydam 8 Eylül 1881 günü İstanbul'un Fatih ilçesinde, dünyaya geldi . Mahalle mektebinin ardından Fatih Askeri Rüştiyesi ‘ne (1892) ve İstanbul Kuleli Askeri İdadisi ‘ne (1896) girdi. Askeri Tıbbiyeyi Doktor Yüzbaşı olarak 22 Ekim 1905 günü bitiren Refik Bey, üç yıl Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde Embriyoloji ve Histoloji bölümlerinde çalıştı.
1910 yılında eğitim için yurt dışına gitti. Almanya'da Berlin askeri tıp akademisinde Brandenburg, Danzig, Spandou ve Scharite'te eğitim gördü. Balkan Savaşı'nın çıkacağı belli olunca İstanbul'a döndü (1912). Balkan Savaşı'nda Antalya'da ve Çatalca cephesinde bulundu. I. Dünya Savaşı boyunca ordunun salgın hastalıkları ile mücadele etti. Erzurum ve Hasankale'de cephe hizmetinde bulundu. Tifüse karşı hazırladığı aşı tıp literatürüne geçti ve I. Dünya Savaşı'nda Alman ordusunda ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanıldı.
1919 yılında 9. Kolordu sağlık müfettişi muavinliği görevi ile Mustafa Kemal'in yanında Samsun'a çıkan Refik Bey Erzurum'da Mustafa Kemal'in karargâhı dağıtıldıktan sonra Erzurum askeri hastanesi bulaşıcı hastalıklar servisi şefliğine atandı. Fakat bu görevi kabul etmeyerek ordudan ayrıldı. Erzurum ve Sivas kongrelerinin çalışmalarına ve Milli Mücadeleye katıldı.
8 Temmuz 1942'de İstanbul’da hayatını kaybetti.
Kaynak- Atatürk Araştırma Merkezi