15 Kasım 2012 Perşembe

Şükrü SARACOĞLU (1887-1953)

Şükrü Saracoğlu; 1887 yılında Ödemiş’te doğdu. İlk ve orta okulu Ödemiş’te okuduktan sonra İzmir idadisi ’ne girdi, birincilikle bitirerek, Mekteb-i Mülkiye’ye geçti. 1909 yılında Mekteb-i Mülkiye’ yi bitirerek İzmir Valiliği Maiyet Memurluğuna atandı. İzmir Sultanisi’nde matematik öğretmenliği yapan Saraçoğlu, 1911 yılında Ticaret Mekteb-i Müdürlüğü görevine getirildi.

1914 yılının Ocak ayında bir devlet bursu kazanan Saraçoğlu, Belçika’ya öğrenime gitti. Kısa bir süre sonra I. Dünya Savaşı patlayınca hemen İzmir’e döndü. 1915 Mayıs’ında tekrar Cenevre Siyasi İlimler Akademisi’nde okumak için İsviçre’ye giderek burada dört yıl kaldı ve bu fakülteyi çok iyi bir dereceyle bitirdi. Mondros Mütarekesi’nden sonra Cenevre’de Türk Talebe Cemiyeti’ni kurarak bu cemiyet adına Fransızca bir derginin yayınlanmasını üstlendi. Türk Talebe Cemiyeti’nin başkanı olarak Avrupa kamuoyunda Mondros şartlarının olumsuzluğuna tepki yaratmak için uğraşlar vererek Osmanlı Devleti’nin haklarını savundu.

O günlerde İzmir işgal edilince Türkiye’ye gideceğini öğrendiği bir İtalyan gemisine kaçak binip yurda döndü. Ulusal Kurtuluş Hareketi’ne kayıldı.

Kuşadası, Nazilli ve Aydın yörelerinde kurulan Kuva-i Milliye hareketlerinin örgütlenmesin de çalıştı. Osmanlı Meclisi Mebusanına İzmir milletvekili olarak seçildiyse de, Saraçoğlu bu göreve katılmadı. Saraçoğlu, 1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne İzmir Mebusu olarak girdi.

27 Aralık 1953, İstanbul’da hayatını kaybetti. 

Kaynak- Kurtuluş Savaşında Siviller