24 Ekim 2009 Cumartesi

Altay Özerk Cumhuriyeti


Altay Özerk Cumhuriyeti, Rusya federasyonuna bağlıdır. Yüzölçümü 92.902 km2 ve nüfusu 198.100 dür, halkın %73.8'i kırsal alanda, %26.2'si kentlerde yaşamaktadır. Nüfusun %60'ını Rus'lar, % 31 'ini Altay Türkleri (72.000) %9'unu Kazak Türkleri, Ukraynalı, Almanlar ve diğerleri oluşturmaktadır. Devlet başkanı ve parlamentosu bulunan Altay Cumhuriyetinde Ruslar'ın nüfus üstünlüğü parlamentoya da yansımış olup, Ruslar ezici üstünlüğe sahiptirler. Başkenti Gorno Altay dır.

Asya kıtasının kuzeyinde, Güney Sibirya'da yer almaktadır. Batı'da Kazakistan, kuzeyde Rusya Federasyonu, doğuda Tuva ve Hakas Türk Cumhuriyetleri, güneyde Moğolistan, Doğu Türkistan ve Kazakistan ile komşudur.

Türklerin Anayurdu olan bu bölgede yapılan kazılarda MÖ 1700-1200 yıllarında savaşçı Türk kavimlerinin bulgularına rastlanılmıştır.

MÖ III. Yüzyıla kadar kabileler halinde yaşayan halk, MÖ II. Başlarında bölgeye Hun'ların gelmesiyle Hun idaresine girmiş, onu Köktürk'ler, Uygur, Kırgız, Cengiz Han, Çungarlar, ve Çin-Mançular izlemiştir.

Altay, Çin-Rus savaşları sonrası 1865 yılında Rus idaresine girmiştir. 1922 yılında Altay SSC adını almış, SSCB'nin parçalanması ile 1991 yılında Özerk Cumhuriyet, 1992 yılında ise Federe Devlet olmuştur.

Çok zengin bitki örtüsüne sahip olan Altay'da ormanlar ülkenin tamamını kapsamaktadır. Ormanlarda dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türleri mevcuttur. Köknar, sedir, çam, beyaz kavak ağaçları en fazla bulunan türlerdir.

Ülkede Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Şamanizm dinleri yaygındır. Dilleri Türkçe'dir.

Kaynak- Türkiye İstiklâl ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi