3 Ekim 2009 Cumartesi

Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti


Kabardey-Balkar Federe Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'na bağlı bir özerk cumhuriyettir. İlk olarak Sovyetler lideri Stalin döneminde, 16 Ocak 1922'de Kabardino-Balkarya vilayeti olarak kurulan birim, 5 Aralık 1936'da özerk cumhuriyet haline dönüştürüldü.

1942 Ağustosu'ndan itibaren Almanlar bölgeyi 6 aylık bir süre işgal ettiler. Bir yıl sonra bütün Balkarlar Nazilerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle Mart 1944'te Orta Asya'nın çeşitli bölgeleri ile özellikle Kazakistan civarına sürgün edildi. Balkar ibaresi cumhuriyetin ünvanından silindi ve 1956'da sürgün edilen halkların haklarının iadesine dek değiştirilmedi.

1956'da Balkarların saygınlığı geri verildi ve 9 Ocak 1957'de iki etnik ünvanlı Kabartay-Balkar Özerk SSC yeniden kuruldu

Rusya Federasyonu'na bağlı 89 idari birimden biri olan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'ni doğu ve güneydoğusunda Kuzey Osetya, güneybatıda Gürcüstan, batıda ise Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyeti çevrelemektedir.

Aralık 1991'de SSCB'nin dağılması üzerine Kabartay-Balkar ÖSSC, bir üye cumhuriyet olarak Rusya Federasyonu içinde kaldı.

Kaynak- Türkiye İstiklâl ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi