23 Ekim 2009 Cuma

Batı Trakya Cumhuriyeti


Tarihte kurulmuş olan ilk Türk Cumhuriyetidir. 31 Ağustos 1913’te Batı Trakya’da kurulmuştur.

Batı Trakya Cumhuriyetinin doğusu Meriç, batısı Makedonya, kuzeyi Bulgaristan - Rodop dağları ve güneyi Ege Denizi ile çevrili ve topraklarının toplam yüzölçümü 8.578 km² idi.

Türk tarihinin en kısa ömürlü devleti olan Batı Trakya Cumhuriyeti, Bulgarların Batı Trakya'da Türkleri katletmeleri üzerine Osmanlı istihbaratının önde gelen isimlerinden olan Kuşçubaşı Eşref Bey komutasındaki 116 kişilik birlik ile gizlice bölgeye girmiş ve Bulgar çetecilerini ortadan kaldırarak bağımsız Batı Trakya Cumhuriyetini kurmuştur.

İlk olarak ülkenin sınırlarını belirlemiş, bağımsız devletin sembolü olan ay yıldızlı, yeşil, beyaz bayrağı resmi binalara çekilmiştir. Osmanlı Devleti, yeni kurulan bu Cumhuriyete dış baskıların da etkisiyle olumlu bakmamış. Buna ilaveten İstanbul’daki siyasi iktidar kavgası ve kargaşası Batı Trakya’da böyle bir bağımsız Türk devletiyle ilgilenme olanağını ortadan kaldırmıştır. Nitekim 29 Ekim 1913 tarihinde imzalanan İstanbul Anlaşmasıyla Osmanlı hükümeti, Batı Trakya'yı bütünüyle Bulgaristan’a bırakmıştır.

Kaynak- Türkiye İstiklâl ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi