15 Ekim 2009 Perşembe

Göktürk İmparatorluğu


Göktürkler Orta Asya ve Çin'de yaşamış bir Türk toplumuydu. İnanç ve düşünce yapılarına göre Göktanrı (Tanrı veya Tengri) tarafından devlet kurma görevinin kendilerine verildiğine inanmış ve bu doğrultuda hareket etmişlerdir. Bu yüzden kendilerini Göktürk olarak tanımlamışlar ve İlk kez Türk adını devletin resmi adı olarak benimseyen Göktürkler olmuştur. Yine Türk adı ilk kez Göktürkler dönemine ait Orhun Yazıtları'nda geçmiştir.

Göktürklerin kökleri Orta Asya'ya Hunlara dayanır. Çin kaynaklarında Göktürk imparatorluğunu kuranların Asena isimli dişi bir kurdun soyundan geldiği anlatılmaktadır.

Oniki milyon kilometrekarelik bir alanda kurulan Göktürk İmparatorluğu 552 - 745 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Çin İmparatorluğu ile uzun süre rekabet ve savaş içinde bulunan İmparatorluk, kardeş kavgaları, iç savaşlar ve Çinlilerin entrikaları sonucu zayıflayarak yıkılmıştır.

Türk toplumu tarafından kurulmuş olan bu İmparatorluk Dünya tarihinde kalıcı izler bırakmıştır.Toprakları üzerinde günümüzde Moğolistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya bulunmaktadır.

Kaynak- Türkiye İstiklâl ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi.