10 Haziran 2009 Çarşamba

18 Mart Deniz Zaferi

Avrupa’da savaş bütün şiddetiyle sürerken, hareket harbinin yerini siper harbi almıştır. Bu cephede yarma yapmak ve kesin sonuç almak son derece zorlaşmıştır. Oysa karşılarında İngiliz ve Fransızlardan oluşan, hiç yenilgiye uğramamış bir armada durmaktadır Çanakkale Savaşları’nın 1. safhasını deniz savaşları oluşturur.
 
İtilaf devletleri tarafından Akdeniz’de sıkıştırılan Almanya’ya ait Goben ve Breslav isimli gemiler Çanakkale boğazını geçerek İstanbul’a gelirler. Ve Osmanlı Bayrağı’nı çekerek burada gemilerin isimlerini Yavuz ve Midilli olarak değiştirirler bu gemiler 29 Ekim 1914’de Karadeniz’e açılarak Rusların Odessa, Sivastopol ve Navroski limanlarını bombalayarak İstanbul’a geri dönerler. Bu bombardımandan 5 gün sonra 3 Kasım 1914 ‘de İtilaf devletleri Çanakkale boğazına gelerek Seddulbahir ve Ertuğrul Bataryaları’nı bombalar. Seddülbahir Kalesi’nin içinde cephanenin patlaması sonucu 5 subay ve 81 erimiz şehit olur. İşte bu şehitlerimiz Çanakkale savaşlarının ilk şehitleridir.
 
3 Kasım da başlayarak 18 mart 1915 tarihine kadar boğazda süre gelen bu savaşlara Deniz Savaşları denir. 18 Mart 1915 tarihine kadar hazırlık amacı ile boğazımıza 11 büyük saldırı yapılır 18 Mart 1915 günü yaşanan deniz savaşında düşman donanması 7 saat süren mücadeleden sonra gemilerinin 3 te birini kaybeder. Sonuç; 7 denizaltı, 15 destroyer 25 bin ölüdür. Bunun yanında Türk tarafının kaybı ise 1328 şehittir. Türk Kuvvetlerinin başka cephelere çekilmesini isteyen Rusya’nın yükünü azaltmak için Çanakkale Seferine karar verilmiş, fakat kesin neticesi batı cephesinde arayanları darıltmamak amacıyla önce sadece donanma ile zorla Çanakkale Boğazı geçilmeye çalışılmıştır.
 
18 Mart 1915’te yaklaşık bir aydır sürekli olarak bombaladığı boğazın her iki tarafındaki Türk tabyalarının artık sustuğunu varsayan 12 zırhlı, 18 muhrip, 7 mayın tarama gemisi, çeşitli tip nakliye destek gemisi ve uçak gemilerinden meydana gelen I Dünya Savaşı’nın en büyük ve en modern donanması, boğazı geçme girişiminde bulunmuştur. Ancak ehliyetli ellerde sevk ve idare edilen kahraman Türk Askerinin hayatını hiçe sayarak kanını fedakarca akıtması sayesinde dünyanın en modern silah ve teçhizat ile donatılmış düşman donanması, 7 modern savaş gemisini ve binlerce askerini kaybederek geri çekilmek zorunda kalmıştır. Mehmetçik, düşmanı denizden bir adım bile geçirtmemeye ant içmiştir.

"Harp Tarihi yayınlarından alıntı"