Muavenet-i Milliye Çanakkale'de yaşanan en önemli olaylardan birinin Goliath'ın batırılışının kahramanıdır. Müttefik ordularının komutanı olan General Hamilton'un "Düşman madalyayı hak etti!" diye günlüğüne not düşmesine neden olan Muavanet-i Milliye'nin başarısı Müttefik donanmasının Mondros limanına çekilmesine neden Türk askerleri için de moral olmuştur.
Çanakkale Seferi süresince İngiliz donanmasının maruz kaldığı en büyük felaket Goliath'ın batışıdır. 13.150 tonluk ve yedi yüz elli mürettebatı olan bu muharebe gemisinden ancak yüz seksen kişi kurtulabilmiştir. Beş yüz yetmiş personeli gemi ile beraber sulara gömülmüştü.
Bu geminin batışı ile verilen zayiat büyük olmuştu ama asıl önemlisi bu felaketin doğurduğu olaylardı. Goliath'ın batırılışı üzerine İngilizler Boğaz'ın zorla geçilmesi fikrinden tamamen vazgeçtiler. 18 Mart Harekatı'ndan sonra donanmayla Boğaz'ı bir kere daha zorlamayı planlıyorlardı. Çünkü kara harekatı da istenilen sonucu vermemişti ve kısa sürede de vereceği tahmin edilmiyordu. Bu geminin batırılışı bu plandan vazgeçilmesine sebep oldu.
Marmara'da denizaltı karakol görevi yapan Muavenet Kıdemli Yüzbaşı Ahmet Saffet komutasında olarak 10 Mayıs saat 13.30'da Çanakkale'ye geldi. 12 Mayıs'ta sona eren hazırlıklar arasında kıyı boyunca seyir sırasında geminin dibe değmemesi için kömür ve yağın yarısı gemiden çıkarıldı. Doksan kilo şarjlı üç Şwarzkopf torpidosu kovanlara sürüldü; bir tanesi de yedek olarak güverteye alındı. Torpidolar 1.200 metre mesafe 34 mil sürat ve iki metre derinliğe ayarlandı. Bu sırada Morto koyunda Goliath ve Kornvolis muharebe gemileri demirli bulunmakta iki İngiliz muhribi Rumeli diğer ikisi Anadolu Kıyısında ve biri de boğaz ağzının ortasında karakol yapmakta idi.
12 Mayıs saat 18.40'da harekete geçen Muavenet saat 19.00-19.30 arasında mayın hatlarını geçtikten sonra 19.40'ta Soğanlıdere önlerindeki mayın hatlarının hemen dışında demirleyerek taarruz saati olan gece yarısını beklemeye başladı.
13 Mayıs saat 00.30'da demir alan Muavenet sekiz mil hızla Rumeli kıyısına sürünürcesine seyre başladı. Onbeş dakika sonra iskele tarafından 600-800 metre mesafede rastlanan ve ağır yolla karşı rotada seyreden bir düşman muhrip takımı Muavanet'i görmedi. Saat 01.00'da tam pruvada Eskihisarlık burnuna bordalarını vermiş yatan iki muharebe gemisi fark edildi. Torpido kovanları sancağa çevrilmiş durumda ağır yolla seyre devam olunurken öndeki geminin (Goliath'ın) pırıldakla (O) işareti verdiği görüldü; görülmüş olan Muavanet'ten parola sorulmaktaydı. Bu işarette aynen karşılık veren Muavenet vakit kaybetmeyerek hemen hücuma kalktı ve saat tam 01.15'te birbiri ardından üç torpidosunu işaretledi. Bu anda mesafe 300 metre kadardı. Torpidolardan biri Goliath'ın komuta köprüsü ikincisi baş baca altına ve üçüncüsü de kıç tarafına vurdu. Muavenet saat 05.00'te Çanakkale önüne demirlediği vakit büyük sevinç gösterileriyle karşılandı.