12 Haziran 2009 Cuma

Kâzım Karabekir

1882 yılında İstanbul'da doğdu. 1902'de Harp Okulunu, 1905'te de Harp Akademisini bitirdi. Balkan ve I. Dünya Savaşları'nda görev aldı. Çanakkale’de önemli görevler alarak başarılı oldu. Doğu Cephesi Komutanlığı sırasında Kars, Ardahan, Artvin'in işgalden kurtarılmasını sağladı.

1918 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. 15. Kolordu Komutanı iken Mustafa Kemal Paşayı ve Milli Mücadele'yi destekledi. Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere Anadolu’ya geçerek Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk'e, İstanbul’dan gelen tutuklama emrine rağmen "Ben ve kolordum emrinizdedir Paşa'm!" diyerek, ona moral verdi ve kolordusu ile birlikte onu destekledi.

Kurtuluş savaşında önemli başarılar kazanan Kazım Karabekir Paşa Atatürk tarafından takdir edilmiş ve büyük önem kazanmıştır. Mustafa Kemal Paşa "Kazım Karabekir Paşa ve adamları kurtuluş savaşında canları pahasına savaşarak galip geldiler. Bu galibiyet sade onların değil bütün Türk milletinin galibiyetidir" demiştir.

1920 yılında, rütbesi Korgeneralliğe yükseltildi. 1923-1924 yıllarında l'nci Ordu Komutanlığı yaptı 1927 yılında askerlikten emekliye ayrıldı.

“Alıntı – Kurtuluş Savaşı Kahramanları.”