12 Haziran 2009 Cuma

Sütcü İmam

31 Ekim 11919 da İkinci Fransız kuvvetlerinin Kahraman Maraş’a girişinin ertesi günü şehirdeki huzursuzluk had safhaya varmıştı. Bir grup Fransız-Ermeni askeri ikindi ezanı okunurken Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönüyorlardı. O anda Uzunoluk Hamamından yüzleri peçeli iki Türk kadını çıktı. Üç kişi olan ve sarhoş durumda olan Fransız Ermeni askerlerinden birisi, hamamdan çıkan Türk kadınlarına saldırdı ve peçesini yırttı.

-"Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez" diyerek

Kadına sarılıp ilişmek istedi.

Peçesi yırtılan ve zor durumda kalan kadın bayılıp yere düştü. Diğer kadın da imdat istercesine bağırdı. Sütçü Imam, Karadağ tabancasını alarak hamamın hemen karşısında bulunan dükkânından hızla olayın olduğu yere geldi. Silahını Ermeni askerlerinin üzerine boşalttı.

Gazeteci Hasan Tahsin´den sonra ilk kurşunu sıkan Kahraman Sütçü İmam, Nalbant Bekir'den aldığı bir atla Bertiz'in Ağabeyli köyünde bulunan Beyazıt oğlu Muharrem Bey'in yanına gitti. Gündüzleri köy, köy dolaşarak, düşmana karşı direniş çağrısı yapan Sütçü İmam, geceleri ise, şehre iniyor, düşmana karşı başlatılan direnişe ve savunmaya yardım ediyordu.

“Alıntı-Kurtuluş Savaşında Siviller.”