9 Haziran 2009 Salı

Sargıyeri Şehitleri

Çanakkale savaşlarında Alçıtepe Köyü yakınlarında Zığındere Mevkiinde savaşın en acımasız olaylarından birisi yaşanmıştır.Türk ve düşman kuvvetlerinden savaşın her cephesinden ve siperlerde yaralanan , uzuvları kopan ve hastalanan askerler Zığındere’de kurulan sahra çadırlarında toplanmıştır.

Bölgedeki muharebeler boyunca dost ve düşmen 40-50 bin yaralı hasta askerin toplandığı dere vadisi adeta bir dostluk köprüsü olmuş her iki taraf birbirine ilaç ve doktor yardımına da başlamıştır.

Bu bölgenin koruması Albay Halil Sami bey komutasında 7.Tümene verilmiştir. 28 haziran 1915 gecesi büyük bir İngiliz harp gemisi Zığındere ye tonlarca bomba yağdırdı bombardıman sonucunda çok sayıda yaralı, hasta müdafaasız Türk askeri şehit düşmüş. Bir o kadar da bölgede Türkler tarafından tedavi edilen düşman askeri hayatını kaybetmiştir. Olay dünyada yankılar uyandırmış, ancak olanlar olmuştur. Bu vahşet üzerine 9.Tümen ve 2.Tümen bağlı Türk birlikleri düşman kolordularına saldırarak ağır kayıplar verdirmiş ve bozguna uğratmıştır.

Binlerce Mehmetçiğin toplu olarak gömüldüğü Vadiye “SARGI YERİ” adı verilmiştir. Bu mukaddes vadide bacakları, kolları, parmakları kopmuş olarak yaralı ve hasta iken şehit olan aziz ve eşsiz kahramanlar sizler Türk milletinin kalbinde sonsuz kadar yaşayacak ve yüce ruhlarınız Türk vatanının ebedi bekçileri olacaktır ...

"Alıntı-Çanakkale'de Yaşananlar"