11 Haziran 2009 Perşembe

Mehmet Çavuş ve Şamandıra

Düşman tarafından, Kabatepe önlerine çıkarma yapılacak yeri belirlemek için 24 Nisan günü bu sahilin biraz açığına bir şamandıra konulmuştur.

Aynı gün akşamı, bu bölgede kıyı gözetlemesi yapan Mehmet Çavuş, güneşin batışı sırasında denizde parlayan bir cisim görür. Arkadaşlarına bu cismin yanına gitmek istediğini, çünkü bundan şüphelendiğini söyler. Yüzme bilen bir arkadaşı ile beraber bu cismin yanına kadar gider. Bunun deniz dibine tespit edilmiş fosforlu bir şamandıra olduğunu görür. Arkadaşı bunu hemen batırmayı ya da alıp karaya çıkarmayı teklif eder. Mehmet Çavuş ise bu fikri beğenmez. Bunun İngilizler tarafından konulmuş bir işaret olduğunu anlamıştır. O halde düşmanı şaşırtmak lazımdır. Şamandıranın ipini keser ve şamandırayı ta aşağılara Aruburnu önlerine taşır.

25 Nisan sabahı çıkarma şamandıranın bulunduğu yere Arıburnu bölgesine yapılır. Kayalık bir yer olan bu bölgeye çıkılması düşmanın işini bir hayli zorlaştırır. Kimse neden oraya çıkarma yapıldığını anlayamaz bile. Böylece Mehmet Çavuşun yaptığı bu akıllıca iş Çanakkale savaşlarının sonucu üzerinde büyük etki yapar.

“Harp Tarihi Yayınlarından alıntı”