10 Haziran 2009 Çarşamba

20 Nisan-20 Aralık 1915 Çanakkale Kara Savaşları

Deniz yoluyla boğazı fethedemeyeceğini anlayan ittifak devletleri 25 Nisan ve 6 Ağustos 1915 tarihleri arasında Gelibolu Yarımadası’ na çıkartma yapmıştır.

Çıkartma şöyle özetlenebilir:

Asıl Kuvvetler Gelibolu Yarımadası’nın güney ucuna iki ayrı noktadan çıkacak ve boğazları kontrol eden tepeleri alacak, bunu yapabilmek için , iki tümenden oluşan bir Anzak (Avustralya ve Yeni Zellanda) Kolordusu Kabatepe bölgesine çıkacak, iki İngiliz ve Bir Fransız tümeni ile bir Hint tugayından oluşan kuvvet, Seddülbahir bölgesini yerleştirilecektir. Aynı anda bir aldatmaca olarak, boğazın güneyinde Kumkale bölgesinde ikinci bir çıkarma yapılacak ve bazı donanma birlikleri orada da çıkarma izlenimi vermek üzere Saroz Körfezi’ne doğru seyredecektir.
Deniz harekatının başarısızlıkla sonuçlanması, müttefiklerin umudunu kara harekatı na çevirmişti. Bunun için bir kara ordusuna ihtiyaç vardı. İngilizlerin seçkin birliklerinden 29. tümen ile Mısır’da bulunan Anzac Kolordusundan oluşan 70.000 kişilik bir kara ordusu hazırlandı. Akdeniz Seferi Kuvvetleri adını alan bu ordunun başına Hamilton getirildi.

Müttefik donanma asıl saldırısını yapana kadar , Hamilton’un birlikleri harekete geçmeyecekti Donanma başarılı olmazsa Hamilton Gelibolu yarımadasına çıkarma yapacak , başarıya ulaşırsa yarımadaya zayıf bir kuvvet bırakarak doğrudan İstanbul’a yürüyecekti.
Gelibolu Yarımadası’na İngiliz ve Fransızların yanı sıra, bizimle hiç ilgisi olmayan Cezayir Berberilerini Senagal zencilerini, Avustralyalı, Kanadalı, Yeni Zellandalı ve Hintlileri üzerimize salmışlardır.

Türklerin ise 18 Mart Deniz savaşı sonucu kazandıkları zaferle kendilerinegüveni arttı. Çanakkale’nin boğazdan geçilemeyeceğini bütün dünyaya göstermiş oldular.

Türk tarafı Gelibolu’yu savunmak üzere 5. Ordu’yu kurdu. Başına da Alman General Liman Van Sanders getirildi. Yarımada kıyıları dikenli tellerle çevrildi. Birlikler önemli yerlere yerleştirildi. Müttefiklerin her harekatı yarımadadan gözetleniyordu. İtilaf güçlerinin çıkarmasını bekleyen bir başka komutanda 19. İhtiyat Tümeninin başında bulunan Mustafa Kemal idi.

Müttefikler 25 Nisan 1915 de Gelibolu yarımadasına iki ayrı bölgeden çıkarma yaptılar. Bu kuvvetler İngiliz ve Fransızlardan oluşuyordu. Ayrıca Arıburnun’dan çıkarma yapan birlikler ise İngiltere sömürgesinde olan Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri idi. Gelibolu Kara savaşları 25 Nisan tarihine kadar 8,5 ay devam etmiştir.
Düşman yalnız birkaç devletten ibaret olmayıp, sanki karşımızda bütün dünya vardı. Düşman donanması, II. Dünya Savaşı’na kadar, dünyanın gördüğü en büyük ve en modern donanmasıydı. Hal böyle iken kazanılan zaferin değeri daha iyi anlaşılmaktadır. Zira bu savaş, yenilmez sayılanların mağlubiyetidir.

“Harp Tarihi Yayınlarından alıntı”